Herdenking Plein ’40–‘45

Dodenherdenking 2013_Plein_4045_6

Dodenherdenking 2013_Plein_4045_6

Ruim 150 bewoners uit Slotermeer en Geuzenveld kwamen zaterdagavond 4 mei bijeen rond het Vrijheidscarillon op Plein ’40-’45 om de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog te herdenken. Jong, oud, middelbaar en tiener van diverse afkomst, stonden en zaten gezamenlijk stil bij de gruwelijke gebeurtenissen van indertijd en de rijkdom van onze vrijheid nu.
Klik hier voor een foto reportage.

Bewoners organiseerden de jaarlijkse bijeenkomst in samenwerking met Eigenwijks. De bewonersorganisatie ondersteunde bewoners ook op het Sierplein in Slotervaart en bij de Haarlemmerweg bij het organiseren van een herdenkingsmoment.

Luuk Wieringa, actieve bewoner en bestuurslid van de dialoogorganisatie ‘Laat het van Twee kanten komen’ leidde de bijeenkomst. Hij sprak de aanwezigen toe: “Er is toen gestreden voor de vrijheid die wij nu hier gelukkig in vrede mogen meemaken.”

Tijdens de twee minuten stilte was op het Plein alleen de wind te horen.

Vervolgens legden afgevaardigden van diverse politieke partijen een krans en Pink Nieuw-West en de Lesbo-Code legden een krans speciaal voor lesbische vrouwen en homo mannen die zijn omgekomen gedurende de oorlog. Namens Eigenwijks legden directeur Dick Glastra van Loon, bestuurslid Esmeralda Kuijs en opbouwwerker Peter Spruijt een krans. Daarna was het de beurt aan alle andere aanwezigen die graag een bloem wilden neerleggen hiervoor was een grote hoeveelheid witte rozen beschikbaar die door velen plechtig bij het monument werden geplaats.

Afsluitende speech van de avond werd door dames van vrouwenvereniging De Hippe Heks gehouden en ging over het belang van vrijheid. De Hippe Heks besteedde de afgelopen weken tijdens de activiteiten aandacht aan 4 en 5 mei. Uitspraken van de deelnemers over oorlog, vrijheid en afspraken werden verzameld en opgetekend. Voorzitter Martje Postma bracht er een aantal onder de aandacht. “Het maakt niet uit hoeveel letsel er wordt toegebracht of hoeveel doden er vallen, oorlog is hoe dan ook slecht. Het is belangrijk om met elkaar af te spreken dat we vrij zijn. Laten we dat hier vandaag ook weer met elkaar doen.” Mede-bestuurslid Souad Rochdi stipte ook een ander belangrijk element van vrijheid aan: “Vrijheid is je Nederlander voelen en toch je geboorteland niet vergeten.”

De avond werd afgesloten met prachtige tonen van het aanwezige blazersensemble van het Amsterdams Conservatorium en een kopje koffie in het Tuinstadhuis. Een gedenkwaardige avond waarop jong een oud gebroederlijk terugblikten op een periode die wij hier nooit meer hopen mee te maken.

Klik hier voor een foto reportage.

Website: Vensterwerk