Eerste bewoners onderzoeken Slotermeer

De app Kijk! Een gezonde wijk wordt al actief gebruikt door Slotermeerders. Op vrijdag 5 mei - de vierde dag sinds de start van de campagne - hebben bijna 100 mensen de app gedownload, daarvan heeft circa 30 procent al door de wijk gespeurd.

Met de app worden buurtbewoners zelf de onderzoekers van hun eigen buurt. Amsterdam Slotermeer is uitgekozen voor een vernieuwend onderzoeksproject waarbij via een mobiele app wordt gemeten hoe mensen de gezondheid in hun wijk ervaren. De Hogeschool van Amsterdam, het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, stadsdeel Nieuw-West, de GGD en Stichting Eigenwijks geven dit project samen vorm.

Er zijn vier speurtochten uitgezet waarin tientallen sport- en speelplekken zijn opgenomen. Mensen kunnen op die manier nieuwe locaties in hun wijk ontdekken en deze beoordelen. Ook kunnen ze zelf zaken aandragen met de app-functie: direct melden. Onder de buurtonderzoekers worden leuke prijzen verloot.

‘Ik word er helemaal rustig van’
De buurt onderzoeken is niet alleen nuttig, het blijkt ook heel erg leuk. Zo ontdekte Linda, die samen met een vriendin en haar kinderen Speurtocht 3 liep, een heel nieuw deel van Slotermeer. “Deze buurt heeft me echt verrast, ik zou hier wel willen wonen.” Vooral Speeltuin Slotermeer viel in de smaak. Na het afronden van de speurtocht gingen ze nog even terug om er te spelen. Ook de rust en het groen vielen op: “Ik word er helemaal rustig van.”
Karin Kauw van Eigenwijks is tevreden met de eerste resultaten. “Het weer zit niet echt mee, toch zijn de eerste mensen al op pad gegaan. De deelnemers die ik heb gesproken zijn heel enthousiast. Dit weekend wordt het mooi weer en gaan veel mensen die de app al hebben gedownload er vast mee op pad. Volgende week hebben meerdere activiteitengroepen ook gepland om samen de wijk te onderzoeken. Ik ben echt benieuwd naar de resultaten!”

Zie hier een eerder artikel en een uitleg over deelname aan Kijk! Een Gezonde wijk

 

Website: Vensterwerk