In deze rubriek laten wij bewoners aan het woord.
Waarom zijn zij actief in de wijk en waarom willen zij
 iets doen voor hun buurt en hun buren?

Uzma Shaukat uit Geuzenveld

Foto Uzma

In juli woon ik hier twee jaar. Daarvoor woonde ik mijn hele leven in Amsterdam Oost. Qua samenstelling zijn de twee wijken vergelijkbaar met elkaar. Ik vind het hier heel fijn. Op mijn balkon kijk ik uit op het water en de natuur, maar als ik de deur uitloop heb ik overal voorzieningen en zit ik voor mijn gevoel middenin de stad.

Lees meer

De nieuwe Meervaart in de Sloterplas?

meervaart klein

Een plan met voor-en tegenstanders. Goed dat de gemeente investeert in een nieuw gebouw voor de Meervaart maar graag op een andere plek. Heeft de gemeente de keuze wel goed onderzocht en overwogen? Wij menen van niet.

Lees meer

Een nieuw plantsoen aan het Hageland

Bewahw foto 1

In Nieuw Sloten is een groep bewoners actief bezig om meer groen in hun wijk te krijgen. Zij hebben de 'Groen Groep Nieuw Sloten' opgericht en krijgen ondersteuning vanuit Eigenwijks. De groep wil graag een groener en natuurlijker Nieuw Sloten.

Lees meer

Een feestje dat de moeite waard is

Eigenwijks in Beeld Rembrandtparkfestival Brandeisfotografie 1

Om het park in het zonnetje te zetten en om zich als meer dan alleen een actiegroep (tegen de bomenkap, tegen een wegaanleg) te profileren, besloot de Vereniging Vrienden van het Rembrandtpark (VVR) in 2006 het Rembrandtparkfestival te organiseren. “Het zou een eenmalig festijn worden, en ook nog eens in het Rembrandtjaar,” vertelt VVR-voorzitter Teun van Dijk. “Met behulp van Eigenwijks. Hun netwerk konden we goed gebruiken bij het betrekken van de buurt om tot een mooi programma te komen.”

Lees meer

De samenwerking voor het Nieuw Sloten Festival is een organisch proces

Niew Sloten Festival foto kl

Kathy: “Save the date: 27 juni gaat het gebeuren! Dan vieren wij alweer de vijfde editie van het Nieuw Sloten festival. We werken met een grote groep mensen aan die dag en Eigenwijks is onze bindende factor. Ik noem hen de ‘glue’ en de partij die de vinger aan de pols houdt. Ieder van ons doet zijn ding, waar hij goed in is én leuk vindt. Hoewel Eigenwijks ooit de initiator is geweest, is het nu echt een bewonersactiviteit geworden. De samenwerking met Eigenwijks is heel belangrijk omdat de meesten van ons geen professionals zijn en zij wél op dat niveau sturing geven of ons verbinden met ervaren mensen zoals Alain Klein.”

Lees meer

Liefde voor de buurt en voor het organiseren

Eigenwijks in Beeld Jaarmarkt bewoners Brandeisfotografie 1 kl

Ria: “Zo’n dag is gezellig, vooral voor de bewoners. Als organisatie hebben we het vooraf druk, maar de dag zelf helemaal. Zo staat Sieger al om zes uur ’s ochtends op het Lambertus Zijlplein.”
Sieger: “Ik zorg ervoor dat de kramen ’s morgens genummerd worden en begeleid bewoners naar de juiste kraam. Ik hou van organiseren; daarom doe ik het. En het is mooi om op zo’n dag de buurt samen te zien.”
Thea: “Zo’n dag zorgt voor burenbinding. Ik heb jaren buurtfeestjes georganiseerd en elke keer wist je weer: dáár doe ik het voor. Voor de buurt, voor de bewoners. Nu ben ik alleen nog als EHBO’er betrokken. En ik ben er elke vergadering bij.”

Lees meer

Gebiedsmakelaar Jeroen over de Jaarmarkt Geuzenveld

Eigenwijks in Beeld Jeroen Bouman Brandeisfotografie DEF

“Het was in 2019 de veertiende keer dat we de Jaarmarkt Geuzenveld organiseerden, "vertelt gebiedsmakelaar Jeroen Bouman. "Indertijd begonnen we met vijftien kleedjes, nu staan er 300 kramen. Terwijl de wachtlijst twee keer zo lang is. Het bewonersinitiatief is explosief gegroeid. Het is een van de drukbezochtste evenementen van het jaar. Meteen na afloop vragen mensen me wanneer de volgende is. De dank-je-wels vliegen je om de oren."

Lees meer

Bij het Gezondheidsfestival kan je niet alles zelf doen!

Eigenwijks in Beeld Gezondheidsfestival eigen foto kl

“Uit nieuwsgierigheid ben ik naar de cursus van Eigenwijks gegaan, "vertelt Peter Burchartz. " Gezondheid is natuurlijk een belangrijk onderwerp. En heel breed ook; meer dan alleen bewust eten en bewegen. Eenmaal opgeleid tot gezondheidsambassadeur heb ik samen met Milana, Ruth en Karin - ook bewoners - en Gina van Eigenwijks de organisatie van een Gezondheidsfestival op ons genomen. Die was al eerder gehouden, nu mochten wij het invullen."

Lees meer

Werkgroep Activiteiten de Aker

werkgroep OSdorp foto kl

“Al een jaar of zeven organiseer ik samen met mijn vrouw bijeenkomsten voor Russischtalige gezinnen hier in het Huis van de Wijk De Aker," zegt Erwin Lubberding, lid van de Werkgroep Activiteiten de AKer. "Daarnaast ben ik gevraagd om in de werkgroep - voorheen de regiegroep - te komen. Daar beoordeel ik samen met een aantal andere buurtgenoten de budgetaanvragen voor activiteiten in en rond dit Huis van de Wijk."

Lees meer

De juiste connecties

Eigenwijks in Beeld Somastel Brandeisfotografie kl

Formulieren invullen, opvoedkundige vragen beantwoorden, uitleg geven over het Nederlands onderwijssysteem. Met al deze en andere praktische vragen kunnen Somalische vrouwen bij SomAstel terecht. “Somalische mensen lopen tegen veel dingen aan,” vertelt projectmanager Raho Geesey (links op de foto), sinds 22 jaar in Nederland. “Mensen voelen zich niet altijd veilig,” legt bestuurssecretaris Binti Ali, sinds haar dertiende hier, de noodzaak van hun stichting uit.

Lees meer

Schilderen met een (goed) doel

Eigenwijks in Beeld Gulay Ataman Brandeisfotografie kl

Bewoonster Gülay Ataman (vierde van linksop de foto) is laaiend enthousiast over de schilderclub voor vrouwen in het PlusPunt.
"Ik hou van mensen helpen. Niet dat ik alles weet, of kan, maar ik weet wel welke stappen je kunt zetten. En ik hou van schilderen. Doordat ik in Slotermeer al actief was, wist ik ook hier snel de weg naar Eigenwijks te vinden. Als je met een plan komt, wordt er eerst naar je geluisterd. Wat wil je, is er vraag naar bij bewoners, wat heb je nodig? Aan schilderles was behoefte."

Lees meer

Het Ecu Collecteif en het Aker Festival

Eco collectief foto 1 klein

Cor Woons en Jeantille Spruijt vertellen over het ECU Collectief en het Aker Festival, waarbij ze snel stappen kunnen maken en samenwerken met Eigenwijks naar gelang de behoefte.

Cor: “We zijn de bewoners van het eerste uur: we wonen hier nu al 22 jaar. Toch hebben we elkaar eigenlijk pas een jaar of zes geleden leren kennen.”

Jeantille: “We waren allebei al wel heel actief in de buurt, maar nog niet samengebracht zoals nu. We hebben inmiddels een groep van 150 vrijwilligers verzameld en stevige banden opgebouwd met lokale ondernemers. Ons netwerk kent daarmee een groot draagvlak. Bij het Aker Festival zien we dat de opbouwwerkers soms zelfs meedraaien en zo tegelijkertijd nieuwe bewoners leren kennen.”

Lees meer

Joke de Boer Stam van Samensterk

Borstkanker foto 1 MB

 

 

 

 

Joke: “Een buurtbewoner die wist dat ik ziek ben geweest koppelde mij jaren geleden aan Fatima Idrissi, de oprichtster van Samensterk. Zij - zelf borstkankerpatiënt - wilde het taboe rond deze rotziekte doorbreken door een speciale dag te organiseren. Het is zo triest dat veel mensen uit schaamte het behandeltraject in eenzaamheid of zelfs stiekem doorlopen." 

Lees meer

Richard en Elly over het Mantelzorgcafé

Eigenwijks in Beeld Mantelzorgcafe Brandeisfotografie klein

Zo maar een buurthuis voor hulp binnenstappen, dat doet Elly niet zo snel. Het oproepje voor mantelzorgers trok haar over de drempel. “Een mantelzorgcafé waar je met anderen over je zorgen en behoeftes kunt praten, dat triggerde me.” Tijdens de goedbezochte Dag voor de Mantelzorger begin 2019 polste Eigenwijks bij deelnemers waar behoefte aan is. Informatie en ontspanning werden het meest genoemd.

Lees meer

Gezondheidsambassadeur Patricia Kusters

patricia alleen

“De kleinkinderen vinden de watertap bij mij thuis geweldig. Ze mogen zelf tappen en de ene keer is er sinaasappelsmaak, de andere keer komkommer. Zo varieer ik de hele tijd. Prik en koffie drink ik niet meer. Overal waar ik kom vertel ik en hangen de mensen aan mijn lippen. Over hoe ik nogal binnenshuis was door ziekte, me niet fit voelde, het moment dat een buurtgenoot me op de gezondheidsambassadeurs attendeerde en dat dát het helemaal bleek te zijn voor mij."

Lees meer

Yvonne Schippers over Fonds voor Nieuw-West

Eigenwijks in Beeld Fonds voor Nieuw West Brandeisfotografie klein

“Vanuit de regiegroep in Osdorp-Oost ben ik bij het Fonds voor Nieuw-West betrokken geraakt. Leuk idee, dacht ik, toen ik erover hoorde via Eigenwijks. En dat leuke is vooral dat we met een grote groep mensen uit alle buurten in Nieuw-West aan tafel zitten. Ieder met zijn of haar eigen ideeën, meningen en wensen. We zijn een leuke groep, met ook jongere bewoners met een frisse blik."

Lees meer

Gert Klijn geeft meer dan taalles

Eigenwijks in Beeld Buurtcollege Brandeisfotografie klein

“Na mijn pensionering zocht ik naar zinvol vrijwilligerswerk. In de lokale krant las ik over het Buurtcollege. Nu ben ik geen docent van beroep geweest, maar ik weet dat ik goed kan uitleggen. Ook de doelgroep spreekt me aan en ik vind het knap als mensen de stap nemen om op les te gaan. Wat ik doe is meer dan taalles."

Lees meer

Keyvan droomt van een klein taalinstituut

AZC foto 1 klein

Keyvan Shaghaghi over zijn lessen Frans in het PlusPunt: “Bijna drie jaar geleden ben ik vanuit Iran naar Nederland gevlucht. Nu woon ik in het asielzoekerscentrum aan de Willinklaan. In Iran woonde ik in de grote stad Teheran, waar ik Frans doceerde. Ik ben écht een ‘taalmens’. Nederlands heb ik mijzelf geleerd door veel contact te zoeken met Nederlanders. Dat lukte vooral met Amsterdammers. Bij 5. Connect Café in het AZC heb ik Nathan van Eigenwijks ontmoet."

Lees meer

Simon Duijnmaijer: actief in De Punt

Winterfair Simon Nikki Assia 2

Tien jaar geleden begon Simon Duijnmaijer als bewoner van de Osdorpse wijk De Punt met het opzetten van een bewonerscommissie, als gevolg van de sloop- en nieuwbouwplannen die er voor zijn buurt waren. Vanuit die betrokkenheid groeide zijn interesse om actief te zijn in z’n eigen omgeving. De saamhorigheid versterken en vergroten van bewoners van alle leeftijden is zijn belangrijkste drijfveer.

Lees meer

Buurtactiviteiten in de Aker en omgeving met Mirjam

Duurzaamheidsmarkt web

Ik ben samen met andere betrokken buurtbewoners actief in de Aker en omgeving. Buurtactiviteiten waarbij een schone wijk en duurzaamheid uitgangspunten zijn. Samen met buurtbewoners prik ik afval in verschillende delen van Nieuw-West, onder andere met een groepje dat plastic afval recyclet. Daarnaast heb ik meegeholpen met een filmavond in De Serre, Green Tales Of The City van Gwen Jansen.

Lees meer

Sarah van de Mozaïekclub

Sarah WP De Aker web

Actief, zo kun je Sarah Hogenbirk, bewoonster van de wijk de Aker gerust noemen. Ze neemt al jaren deel aan tekenen en schilderen in de Eigenwijks locatie De Aker (Noorderakerweg 2)  maar is daarnaast betrokken bij nogal wat andere activiteiten. Bijvoorbeeld de Nationale Herdenking 4 mei op het Joop Woortmanplein, de Vrijheidsmaaltijd op 5 mei en de mozaïekclub. Dat laatste groeide uit van een probeersel tot een goed lopende cursus.

Lees meer

Website: Vensterwerk