Kracht van Kogels doorbreekt kramp

Ruim 250 betrokken bewoners en professionals uit Amsterdam en omstreken, vulden op maandagavond 16 februari de Rode zaal van theater De Meervaart. Die avond vond een mengvorm van theatrale inzet en publiekinteractie plaats over schietincidenten in de afgelopen weken in Amsterdam. Theater De Meervaart en bewonersorganisatie Eigenwijks wilden met deze avond de ‘kramp’ over dit onderwerp doorbreken.  

Schrijver Abdelkader Benali vertelde over een stoffelijk overschot uit zijn verleden, waarbij zijn vader een week verdacht werd van een moord die hij niet pleegde. De impact die dit op het gezin had, om dat er niet over gesproken werd, was enorm. Hoogleraar Herman Pleij zette de moordcijfers van nu in perspectief en legde uit dat het aantal moorden historisch gezien echt wel verminderd is, maar dat door de moderne media ons veel minder ontgaat.

Misdaadjournalist Paul Vugts legde het grote verschil tussen criminele organisaties en de organisatie die hen bestrijden bloot: “Criminelen houden zich niet bezig met reorganisaties. Door al dat gereorganiseer binnen de overheid raak je zoveel energie en tijd kwijt, die gestoken zou moeten worden in het voorkomen dat jongeren criminaliseren.” Spoken word artist Akwasi vertelde over een vriend van een vriend die een wapen regelde waar dat toe leidde.

Boosheid op organisaties
Eigenwijks directeur Dick Glastra van Loon vroeg de aanwezigen naar aanleiding van het Parool artikel “Waar blijft de woede om al dat geweld in Amsterdam?.. “ Of ze echt niet kwaad waren. Dat bleek wel het geval. Niet zozeer op de daders, maar wel op de overheid en politie die naar inzien van de betrokken sprekers niet genoeg doen en niet adequaat reageren als zij onraad melden.

  Voorzitter van het dagelijks bestuur van Nieuw-West Achmed Baâdoud, wilde dit beeld wel even nuanceren, sinds 2006 was het aantal criminele jongerenorganisaties in zijn stadsdeel aanzienlijk gedaald. Het hele proces werd opgetekend door Eliane Gerrits die de verschillende uitspraken naar treffende tekeningen wist te vertalen.

Roerend was de inbreng uit de zaal van een Pabo studente. De Nederlands Marokkaanse vrouw uit Arnhem geeft voor haar stage les op scholen in Geuzenveld en Slotermeer. Daar ziet ze dat het met veel kinderen nu al helemaal mis dreigt te gaan. Echter, extra aandacht van de leraren levert dit niet op, tenzij het kind een duidelijke stoornis heeft. Moderator van de avond Bahram Sadeghi: “Ja dat is typisch Nederlands als het niet in een hokje te stoppen valt dan negeren we het.”

Voor herhaling vatbaar
Glastra van Loon en Andreas Fleischmann van De Meervaart zijn enthousiast over het concept, waarbij met een theatrale bril en publieksinteractie naar onderwerpen van grote maatschappelijke waarde wordt gekeken. Ze vinden het voor herhaling vatbaar.

Glastra van Loon: “Door al deze kogels ontstaat ook kracht. Mensen spreken zich uit en gaan vervolgens mét elkaar in gesprek.” Vervolgens bracht stand up comedian Omar Ahaddaf de zaal nog even goed aan het lachen met grappen over vrijheid van meningsuiting en de benadering van de pers. Het gemêleerde publiek zette het gesprek voort in de foyer van de Meervaart.  

Media aandacht
De avond kreeg veel media belangstelling. Onder meer Hart van Nederland, Vpro radio, Volkskrant en Parool waren aanwezig. At-5 was ook aanwezig, klik hier voor hun verslag.

Website: Vensterwerk