In deze rubriek laten wij bewoners aan het woord.
Waarom zijn zij actief in de wijk en waarom willen zij
 iets doen voor hun buurt en hun buren?

Uzma Shaukat uit Geuzenveld

Foto Uzma

In juli woon ik hier twee jaar. Daarvoor woonde ik mijn hele leven in Amsterdam Oost. Qua samenstelling zijn de twee wijken vergelijkbaar met elkaar. Ik vind het hier heel fijn. Op mijn balkon kijk ik uit op het water en de natuur, maar als ik de deur uitloop heb ik overal voorzieningen en zit ik voor mijn gevoel middenin de stad.

Lees meer

De nieuwe Meervaart in de Sloterplas?

meervaart klein

Een plan met voor-en tegenstanders. Goed dat de gemeente investeert in een nieuw gebouw voor de Meervaart maar graag op een andere plek. Heeft de gemeente de keuze wel goed onderzocht en overwogen? Wij menen van niet.

Lees meer

Een feestje dat de moeite waard is

Eigenwijks in Beeld Rembrandtparkfestival Brandeisfotografie 1

Om het park in het zonnetje te zetten en om zich als meer dan alleen een actiegroep (tegen de bomenkap, tegen een wegaanleg) te profileren, besloot de Vereniging Vrienden van het Rembrandtpark (VVR) in 2006 het Rembrandtparkfestival te organiseren. “Het zou een eenmalig festijn worden, en ook nog eens in het Rembrandtjaar,” vertelt VVR-voorzitter Teun van Dijk. “Met behulp van Eigenwijks. Hun netwerk konden we goed gebruiken bij het betrekken van de buurt om tot een mooi programma te komen.”

Lees meer

Liefde voor de buurt en voor het organiseren

Eigenwijks in Beeld Jaarmarkt bewoners Brandeisfotografie 1 kl

Ria: “Zo’n dag is gezellig, vooral voor de bewoners. Als organisatie hebben we het vooraf druk, maar de dag zelf helemaal. Zo staat Sieger al om zes uur ’s ochtends op het Lambertus Zijlplein.”
Sieger: “Ik zorg ervoor dat de kramen ’s morgens genummerd worden en begeleid bewoners naar de juiste kraam. Ik hou van organiseren; daarom doe ik het. En het is mooi om op zo’n dag de buurt samen te zien.”
Thea: “Zo’n dag zorgt voor burenbinding. Ik heb jaren buurtfeestjes georganiseerd en elke keer wist je weer: dáár doe ik het voor. Voor de buurt, voor de bewoners. Nu ben ik alleen nog als EHBO’er betrokken. En ik ben er elke vergadering bij.”

Lees meer

Bij het Gezondheidsfestival kan je niet alles zelf doen!

Eigenwijks in Beeld Gezondheidsfestival eigen foto kl

“Uit nieuwsgierigheid ben ik naar de cursus van Eigenwijks gegaan, "vertelt Peter Burchartz. " Gezondheid is natuurlijk een belangrijk onderwerp. En heel breed ook; meer dan alleen bewust eten en bewegen. Eenmaal opgeleid tot gezondheidsambassadeur heb ik samen met Milana, Ruth en Karin - ook bewoners - en Gina van Eigenwijks de organisatie van een Gezondheidsfestival op ons genomen. Die was al eerder gehouden, nu mochten wij het invullen."

Lees meer

Een nieuw plantsoen aan het Hageland

Bewahw foto 1

In Nieuw Sloten is een groep bewoners actief bezig om meer groen in hun wijk te krijgen. Zij hebben de 'Groen Groep Nieuw Sloten' opgericht en krijgen ondersteuning vanuit Eigenwijks. De groep wil graag een groener en natuurlijker Nieuw Sloten.

Lees meer

De samenwerking voor het Nieuw Sloten Festival is een organisch proces

Niew Sloten Festival foto kl

Kathy: “Save the date: 27 juni gaat het gebeuren! Dan vieren wij alweer de vijfde editie van het Nieuw Sloten festival. We werken met een grote groep mensen aan die dag en Eigenwijks is onze bindende factor. Ik noem hen de ‘glue’ en de partij die de vinger aan de pols houdt. Ieder van ons doet zijn ding, waar hij goed in is én leuk vindt. Hoewel Eigenwijks ooit de initiator is geweest, is het nu echt een bewonersactiviteit geworden. De samenwerking met Eigenwijks is heel belangrijk omdat de meesten van ons geen professionals zijn en zij wél op dat niveau sturing geven of ons verbinden met ervaren mensen zoals Alain Klein.”

Lees meer

Gebiedsmakelaar Jeroen over de Jaarmarkt Geuzenveld

Eigenwijks in Beeld Jeroen Bouman Brandeisfotografie DEF

“Het was in 2019 de veertiende keer dat we de Jaarmarkt Geuzenveld organiseerden, "vertelt gebiedsmakelaar Jeroen Bouman. "Indertijd begonnen we met vijftien kleedjes, nu staan er 300 kramen. Terwijl de wachtlijst twee keer zo lang is. Het bewonersinitiatief is explosief gegroeid. Het is een van de drukbezochtste evenementen van het jaar. Meteen na afloop vragen mensen me wanneer de volgende is. De dank-je-wels vliegen je om de oren."

Lees meer

Website: Vensterwerk