Apna-Ghar herdenkt immigratie

Immigratieviering Apna_ghar

Immigratieviering Apna_ghar

Op 2 juni organiseerde Apna Ghar, een Hindoestaanse buurtvereniging, een herdenking van de immigratie van contractarbeiders uit toenmalig Brits-Indië naar Suriname. Deze herdenking werd mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage uit het budget bewonersinitiatieven.

Een stukje geschiedenis: Op 5 juni 1873 kwam het eerste schip met Brits-Indische contractanten, de Lalla Rookh, aan in Suriname. De contractarbeiders uit het toenmalig Brits-Indie (de huidige landen India, Pakistan en Bangladesh) werden te werk gesteld op de Nederlandse plantages in Suriname. Hindoestaanse Surinamers vieren deze herdenkingsdag met onder andere muziek- en toneelvoorstellingen en toespraken. Dit jaar is extra speciaal omdat het 140 jaar geleden is dat de Hindoestaanse immigratie naar Suriname begon.

Apna Ghar wilde graag aandacht besteden in de buurt aan deze gebeurtenis omdat: “Dit zijn momenten die niet verloren mogen gaan. Wij willen deze belangrijke datum gedenken met de gehele buurt. We willen niet alleen de immigratie herdenken, maar ook meer bekendheid geven aan onze geschiedenis en zo zorgen voor begrip, respect het versterken van de band tussen de buurtbewoners”.

De herdenking werd gevierd in het buurthuis aan de Johan van Kuyckstraat. Lees hier het verslag van de middag en avond.

Website: Vensterwerk