Help jij vluchtelingen op weg in Nieuw-West?

IMG 62488

IMG 62488
In het Asielzoekerscentrum aan de Willinklaan in Amsterdam zijn Combiwel en Eigenwijks samen met Refugee Company verantwoordelijk voor activiteitenruimte en Coffeebar 5, Coffee Connect. Naast de activiteitenruimte zijn Combiwel en Eigenwijks tevens verantwoordelijk voor de activatie van de bewoners van het Asielzoekerscentrum. Dat betekent dat we de bewoners van het AZC kennis willen laten maken met de buurt waarin zij wonen en dat zij mee gaan doen in Amsterdam. Om dit te kunnen doen zoeken wij (vrijwillige) Wijkambassadeurs. Buurtbewoners die kennis hebben van Amsterdam Nieuw-West en nieuwkomers willen helpen bij het vinden van een plek in de buurt, bijvoorbeeld door ze te begeleiden naar activiteiten en voorzieningen in het stadsdeel.

 

Taakomschrijving
Als Wijkambassadeur ken je jouw wijk en stadsdeel en zorg je er voor dat zoveel mogelijk bewoners van het AZC en statushouders (nieuwe buren die al buiten het AZC in de wijk zijn komen wonen), kennis maken met de wijk, het stadsdeel en alles wat hier te doen is. Je werkt vanuit 5, Coffee Connect in het AZC. Hier ga je gesprekken aan met bezoekers van de ruimte en probeer je te achterhalen waar behoeftes en vragen liggen. Je draait een wekelijks spreekuur op een vaste tijd, zodat bewoners je weten te vinden. Maar je bent bijvoorbeeld ook regelmatig aanwezig bij activiteiten waar veel bewoners samenkomen, zoals de maandelijkse marktplaats, eetactiviteiten of de Bingo en gaat met bewoners samen opstap om ze aan te laten sluiten bij activiteiten en voorzieningen. Ook stimuleer je dat nieuwkomers met goede ideeën zelf activiteiten gaan organiseren in het AZC of bijvoorbeeld in de Huizen van de Wijk. Dit alles doe je onder begeleiding van buurtwerkers / opbouwwerkers van Combiwel en Eigenwijks.

Wat voor kennis en vaardigheden heb je nodig?
Aangezien het belangrijk is dat je goed kan communiceren met de bewoners van het AZC zoeken we voornamelijk vrijwilligers die naast het Nederlands en Engels zich ook goed verstaanbaar kunnen maken in het Frans, Arabisch, Farsi en/of Tigrinya. Daarnaast is het belangrijk dat je veel geduld hebt en beschikt over een lange adem. Daarnaast zoeken we bij voorkeur vrijwilligers woonachtig in Amsterdam Nieuw-West, mensen die het stadsdeel en de sociale kaart goed kennen.

Wat krijg je er voor terug?
Je ontvangt voor je werkzaamheden een vrijwilligerscontract met een passende vrijwilligersvergoeding.

Wat is de meerwaarde van dit vrijwilligerswerk?
Door als wijkambassadeur aan de slag te gaan zorg je er voor dat nieuwkomers snel hun plek kunnen vinden in Amsterdam en op eigen benen hun plek kunnen vinden in de samenleving.

Werktijden
De werkzaamheden zullen voornamelijk tijdens werkdagen worden uitgevoerd. De werkuren zijn flexibel in te delen. Wij zoeken vrijwilligers die per week vier tot acht uur beschikbaar zijn.

Hoe kom je in aanmerking?
Na aanmelding zal er een kennismakingsgesprek volgen met Sylvia de Goede (Combiwel) en Nathan Ririhena (Eigenwijks), bij geschiktheid en een klik kan je aan de slag.

Interesse?
Stuur je CV en korte motivatie naar azc@eigenwijks.nl en we nemen zo snel mogelijk contact met je op. 

Website: Vensterwerk