Waardevolle gesprekken en heerlijke koffie bij 5

AZC 2

AZC 2
In het nieuwe grauwe Asielzoekerscentrum (AZC) aan de Willinklaan tussen Osdorp en Geuzenveld is er één oase van kleur. Hier hangt de lekkere geur van koffie en hoor je mensen met elkaar praten in allerlei verschillende talen. We bevinden ons in 5, een ontmoetingsruimte en koffiebar die sinds 4 april open is en waar iedereen terecht kan voor heerlijke koffie, thee, leuke activiteiten en mooie ontmoetingen. De ruimte is ontstaan uit een samenwerking tussen Eigenwijks, Combiwel en Refugee Company en de horeca wordt voor een groot deel gerund door bewoners van het AZC.


Eén van de vrijwilligers bij 5 is Moussa (vanwege zijn veiligheid niet zijn echte naam). Moussa komt uit het Midden-Oosten en is sinds drie jaar in Nederland. Hij heeft in verschillende asielzoekerscentra in Nederland gezeten en sinds een jaar woont hij in Amsterdam. Moussa vertelt: “Ik ben blij dat ik vrijwilligerswerk kan doen bij 5. Omdat ik nog geen status heb om definitief in Nederland te mogen verblijven, mag ik volgens de regels niks doen. Ik mag niet werken, niet studeren en zelfs de Nederlandse taal niet leren, dat laatste heb ik trouwens op eigen initiatief toch gedaan. Door mijn vrijwilligerswerk bij 5 heb ik een doel om ’s ochtends mijn bed uit te komen, anders zou ik helemaal gek worden.”

Bij 5 is Moussa shiftleader. Dat betekent niet alleen dat hij koffie en thee maakt voor de gasten, hij stuurt ook andere vrijwilligers aan. Moussa: “Ik train bijvoorbeeld nieuwe vrijwilligers, ik leer ze hoe ze moeten omgaan met de koffiemachine en hoe ze gasten klantvriendelijk moeten behandelen en te woord staan. Ook help ik sinds kort de opbouwwerkers van Eigenwijks en Combiwel. Ik promoot bijvoorbeeld bij de bewoners van het AZC de activiteiten die er worden georganiseerd bij 5 en ik kan gesprekken vertalen aangezien ik zes talen vloeiend spreek. Zelf wil ik nu ook activiteiten gaan organiseren voor bewoners van het AZC en onze buren in de omliggende wijken.”

Moussa nodigt iedereen uit om langs te komen bij 5. “De koffie is heerlijk en ons terras ligt de hele dag in de volle zon, daarnaast ontmoet je hier allerlei verschillende mensen, dus ook voor interessante en waardevolle gesprekken ben je bij ons aan het juiste adres. Vooralsnog serveren wij nu verschillende warme en kouden dranken en zoetigheden. In de nabije toekomst zullen we ook eten gaan serveren, allemaal gemaakt door de bewoners van het AZC.”

Wil je op de hoogte blijven van alle activiteiten bij 5, like dan de Facebookpagina: www.facebook.com/5Amsterdam. Zo organiseren buurtbewoners uit Geuzenveld-Slotermeer elke eerste en derde dinsdag van de maand een buurt barbecue, zijn er wekelijks verschillende creatieve workshops georganiseerd door buurtbewoners uit Osdorp en is er op woensdagmiddag een schaakclub voor kinderen. Heb je zelf een leuk idee voor een activiteit? Neem dan contact met ons op via 5@eigenwijks.nl.

Nathan Ririhena
opbouwwerker

Website: Vensterwerk