Eerste certificaten uitgereikt bij het Buurtcollege

DSC04933

DSC04933
De zomervakantie is bijna in aantocht, dat betekent dat ook het eerste studiejaar van het Buurtcollege er bijna opzit. Ook bij het Buurtcollege ronden onze deelnemers hun traject af met een mooi en verdiend certificaat. Zo was het onlangs ook de laatste les van vier Italiaanse deelnemers die het afgelopen jaar een cursus Nederlands hebben gevolgd bij het Buurtcollege. Vanaf oktober waren ze bijna elke week op de woensdagavond bezig geweest hun taalvaardigheid te vergroten.

`We willen grammatica,' hadden ze al meteen tegen de docent gezegd. Maar het werd spreken en luisteren. Veel luisteren, en veel oefenen met spreken. Leren klokkijken in het Nederlands. `Lang zal ze leven' zingen. En wanneer we - de deelnemers en ook de docent - na een uurtje hard werken de concentratie dreigden te verliezen, dan stonden we op en zongen `Hoofd, schouders, knie en teen...' met de bijbehorende gebaren. Daarbij konden we natuurlijk niet ernstig blijven. Dus even bewegen, zingen en lachen, en daarna weer monter aan de slag met bijvoorbeeld een afspraak maken bij de gemeente of aan de klantenservice vertellen dat je nieuwe camera niet werkt. 

Ze hebben hun best gedaan, deze deelnemers. Ze kwamen in oktober binnen en wisten niets, vonden ze zelf. Toen ze in maart stopten, konden ze veel meer. Ze begrepen meer van de taal, ze durfden meer te zeggen dan alleen ja en nee en 'ik spreek geen Nederlands'. Eén van hen kan nu op het werk een praatje maken en een ander leest haar oppaskind voor uit `Woezel en Pip'.
Alle vier hebben ze een basis gelegd waarop ze verder kunnen bouwen.
Hun certificaat, hun bosje bloemen en een zoen van de juf hebben ze dan ook dik verdiend.
Wie volgt? In september starten weer allerlei nieuwe cursussen geef je daarom nu al op via 020-3460670.

Jannigje Bolk
docent Buurtcollege

Website: Vensterwerk