Sinds 8 oktober 2018 is De Serre onze thuisbasis - Pieter Calandlaan 258-A. U bent daar van harte welkom op ma t/m vr van 9 tot 17 uur!

“Ik bouw echt een vertrouwensband met cursisten op”

21994435 2078713132155020 3450870029389082513 o 1

21994435 2078713132155020 3450870029389082513 o 1
Begin oktober zijn de eerste lessen van het Buurtcollege begonnen. Maar de vrijwilligers van het Buurtcollege zijn al veel langer bezig met de voorbereidingen. Zo zijn de Leercoaches al sinds deze zomer bezig met het voeren van de intakegesprekken met cursisten. Milana van der Werf is één van deze Leercoaches. We spreken haar tijdens de participatiemarkt in Slotervaart, waar zij bezoekers informeert en werft voor het Buurtcollege.

 

Milana kan jij ons vertellen wat een Leercoach precies is?
Een Leercoach is een coach die cursisten van het Buurtcollege ondersteunt in hun leerproces. Om dit heel concreet te maken. Wanneer jij je aanmeldt voor het Buurtcollege, nodig ik of één van de andere Leercoaches jou uit voor een intakegesprek. In dit intakegesprek kijken we wat jij wil leren, wat jouw doelen zijn voor de toekomst en hoe je dit wil gaan bereiken. Samen kijken we dan welke cursussen van het Buurtcollege of andere activiteiten in het stadsdeel hier op aansluiten. Wanneer je besluit een cursus in het Buurtcollege te volgen meten we meteen ook jouw huidige niveau, zodat we je in de juiste groep kunnen indelen. Wanneer je gestart bent nemen we ook regelmatig contact met je op, om te kijken hoe alles verloopt en je niet het gevoel hebt dat je er alleen voor staat.

Waarom ben je Leercoach geworden?
Ik vind het belangrijk dat mensen blijven leren en zich blijven ontwikkelen. Daar wil ik me als vrijwilliger graag voor inzetten. Wat mij in dit concept aanspreekt is dat een groot deel van de verantwoordelijkheid van het Buurtcollege bij vrijwilligers ligt. Buurtbewoners leren van andere buurtbewoners, het is daarom heel laagdrempelig. Daarnaast vind ik de contacten die ik heb heel waardevol, want de mensen die zich aanmelden zijn zo divers. Ik bouw door de gesprekken die ik heb echt een vertrouwensband met cursisten op.

Waarom zouden mensen zich moeten aanmelden bij het Buurtcollege?
Wat ik veel terug hoor in gesprekken met cursisten is dat ze juist voor het Buurtcollege kiezen door de kleinschaligheid. Mensen hebben vaak op andere plekken al geprobeerd om bijvoorbeeld hun Nederlands te verbeteren. Maar de cursussen zijn hier vaak heel massaal, er wordt les gegeven in grote groepen. In het Buurtcollege krijg je les in kleine groepjes en is er persoonlijke aandacht voor elke cursist. Wij zien het als onze missie om elke cursist stappen te laten zetten. Dat is niet alleen een verantwoordelijkheid van de cursist zelf, maar ook een verantwoordelijkheid van alle vrijwilligers die bij het Buurtcollege actief zijn.

Heb je in de afgelopen periode al mooie momenten meegemaakt die je met ons wil delen?
Alle gesprekken die ik met cursisten heb gevoerd zijn heel mooi geweest. Mensen stellen zich open en daardoor kan ik mensen goed verder helpen. Ik heb ook gemerkt dat veel mensen verder willen komen in het leven, door nieuwe dingen bij te leren. Via het Buurtcollege hopen mensen nieuwe vaardigheden te ontwikkelen. Hiermee kunnen ze doorstromen naar een opleiding, vrijwilligerswerk of een betaalde baan. Het geeft ons bij het Buurtcollege energie als we dit zien. Door ons grote netwerk en bijvoorbeeld het feit dat de Vrijwilligers Centrale Amsterdam (VCA) is gehuisvest in het zelfde pand als het Buurtcollege kunnen we cursisten daadwerkelijk verder helpen.

Geïnteresseerd geraakt in het Buurtcollege? Wil je ook je vaardigheden verbeteren? Meld je dan nu aan voor het Buurtcollege. In het Buurtcollege bieden we op dit moment cursussen Nederlands, Engels, rekenen en computervaardigheden aan. Voor slechts €25,- per 18 weken volg je bij ons onbeperkt lessen en word je meteen gecoacht door een Leercoach. Wacht dus niet langer en zet die volgende stap in je leven. Aanmelden kan door te bellen naar 020-346 06 70 of door jezelf aan te melden via het aanmeldformulier op www.buurtcollege.nl.

Nathan Ririhena
Opbouwwerker

Website: Vensterwerk