Ontdek je creativiteit in Ons Pand

Een klein_gedeelte_van_het_prijswinnende_mozaiek

Een klein_gedeelte_van_het_prijswinnende_mozaiek

Lekker creatief bezig zijn, ontdekken dat je talent hebt voor decouperen of kleien? Of juist helemaal geen talent maar er wel veel plezier in hebt? Bij het Open Inloop Atelier is ruimte voor iedereen. Het atelier wordt voortaan wekelijks op woensdag- en donderdagochtend georganiseerd in buurthuiskamer Ons Pand aan het Immanuel Kanthof in Slotermeer.

Ons Pand is een buurtontmoetingsruimte die door woningcorporatie Ymere beschikbaar is gesteld aan de buurt. Bewoners kunnen er activiteiten organiseren voor andere bewoners. Eigenwijks beheert de ruimte en werkt samen met de buurt aan het opstellen van een mooi programma.

De meeste activiteiten zijn gratis. Soms wordt er een kleine bijdrage gevraagd. Dit wordt vooraf duidelijk aangegeven. Verschillende bewoners organiseren inmiddels leuke en leerzame activiteiten in Ons Pand. Vanaf 30 januari komt daar het Open Inloop Atelier bij.

De drijvende kracht achter het atelier is Loes van Berkel die altijd met een hartelijk woord klaarstaat voor iedereen. "Ik vind het belangrijk om mensen uit hun huizen te halen. Veel mensen zijn best wel eenzaam. Dit soort activiteiten helpt hen bij het ontdekken van hun talenten en zorgt tegelijkertijd voor gezelligheid en ontmoeting." De ateliers zijn bestemd voor alle buurtbewoners. Natuurlijk voor mensen die zichzelf creatief willen ontplooien, maar ook voor ouderen en chronisch zieken.

Mooi en leerzaam werk

"Ik heb altijd gewerkt en daarnaast vrijwilligerswerk gedaan, omdat ik het belangrijk vind om wat voor anderen te betekenen." Loes werkte lange tijd vrijwillig op een kinderboerderij met mensen met een beperking. "Mooi en leerzaam werk." Daarnaast werkte ze 23 jaar als peuterleidster en stond daarna voor de klas. Vorig jaar werd haar baan helaas wegbezuinigd. Sindsdien is ze hard op zoek naar een nieuwe baan, maar ondertussen gaat ze niet stilzitten.

Integendeel... ze doet gewoon nog meer vrijwilligerswerk. "Ik zeg altijd: 'Wat je hebt, kun je delen.'" En Loes heeft heel wat in huis. Ze is namelijk niet alleen sociaal vaardig maar ook heel creatief. "We gaan tijdens de ateliers met allerlei materialen werken en verschillende dingen doen zoals kleien, keramieken, glasmozaïeken, schilderen en decouperen. Iedereen is creatief hoor, alleen mensen uiten dat op een andere manier," vertelt Loes stralend. Ze heeft

er zin in en wil ook gezamenlijk dingen van thuis opknappen. "Bijvoorbeeld het schilderen van een tafeltje dat iemand al jaren heeft staan, maar dat niet bevalt vanwege de kleur of aan een opknapbeurt toe is."

Computerles

Naast creatieve activiteiten wordt er ook computerles van Klik2Klik gegeven in Ons Pand. Dit is mogelijk gemaakt door Ymere. Met een cadeau van € 3.000 van het Oranje Fonds konden wij de computerruimte volledig inrichten. Het fonds verrast in buurten waar de Straatprijs van de Nationale Postcode Loterij valt een lokale organisatie met het Oranje Fonds Buurtcadeau. Die organisatie mag dan € 3.000,- besteden.

Eigenwijks kreeg afgelopen zomer te horen dat zij die prijs kreeg in Slotermeer en besloot het geld te besteden aan een computerruimte in Ons Pand. Het volgen van computerlessen daar was al lange tijd een grote wens van buurtbewoners. Het bleek een schot in de roos. De eerste diploma's zijn inmiddels gehaald! Met dank aan de vrijwilliger docent Hennie, Ymere en het Oranje Fonds.

Klik hier voor het programma van Ons Pand.

Fotobijschrift: Loes van Berkel geeft voortaan op dinsdag mozaïekles in Ons Pand. Dit deed ze al langere tijd in de Multibox. Vorig jaar maakte ze samen een grote groep bewoners een grote mozaïek met een voorstelling van de multiculturele samenstelling van de wijk. Het mozaïek won de eerste prijs op een kunstwedstrijd voor samenwerkingsprojecten in buurten. Er is nog ruimte in de groep voor nieuwe mozaïekers.

 

 

Website: Vensterwerk