Eigenwijks in coronatijd

Banner NW tv NathanHet was alsof er iemand half maart rigoureus aan de noodrem trok. Een niets en niemand ontziend virus verspreidde zich op miraculeuze wijze over de hele wereld. Het was alsof Moeder Aarde ons wilde zeggen: “Tot hier en niet verder. Het gaat niet goed met mij. Ga naar huis en kom tot bezinning!
Voor ons als bewonersorganisatie betekende het dat wij precies het omgekeerde moesten doen dan waar wij toe op aarde zijn. Daar waar wij dag in dag uit ontmoetingen van bewoners faciliteren, gemeenschapsvorming stimuleren en collectiviteit bevorderen, moesten we van de ene op de andere dag iedereen naar huis sturen, contacten ontmoedigen en vermijden. Een voor ons volstrekt tegennatuurlijke bezigheid.

Het duurde een week voordat we de knop hadden omgezet naar ‘wat dan wel?’. Maar met de creativiteit en bevlogenheid die onze medewerkers zo eigen is, ontwikkelden we snel nieuwe manieren om er achter te komen wat Bewoners Beweegt in tijden van corona en hoe wij daarbij voor hen van toegevoegde waarde kunnen zijn.
Dagelijks bellen onze medewerkers met onze 65 vaste vrijwilligers en de vele actieve bewoners. Om een vinger aan de pols te houden en te bespreken wat wij voor hen kunnen betekenen. We gaan de straat op, in gesprek op veilige afstand. Bewoners koppelen en ondersteunen bij de organisatie van maaltijdvoorzieningen, doorverwijzen naar hulporganisaties.
En ook online trokken we alle registers open. Lege accommodaties, maar volle zoom-sessies en een bruisend platform Nieuw-West TV op Facebook en Youtube. Waar iedereen elke dag een portie sociale energie kan opdoen. De filmpjes zijn intussen ook te zien op de lokale tv-zender Salto 1.

Dat alles onder het motto: sociaal dichtbij, maar fysiek op enige afstand.

Kijk op facebook.com/Eigenwijks of zoek op Youtube naar Nieuw-West TV.

Dick Glastra van Loon

Directeur

 

Website: Vensterwerk