Herdenkingsplechtigheden in Nieuw-West

A6 OSDORPERWEG Voorkant

A6 OSDORPERWEG Voorkant

Op verschillende plaatsen in Nieuw-West zijn er op 4 mei herdenkingsceremonies, waarbij we alle slachtoffers van verschillende oorlogen herdenken. Hieronder vindt u een kleine greep uit de mogelijkheden. 

 

Slotervaart

Het ‘Vogel-monument’ op het Sierplein is een eerbetoon aan de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. De bijzondere tegel voor het monument is een herinnering aan de Engelse vliegers Peter Adams (23) en William Barrett (23). Bij hun terugkeer uit Duitsland crashten zij, getroffen door vijandig vuur, op 23 juni 1940 in onze buurt. Voor meer informatie rondom de herdenking en het programma mail naar simonevincent99@gmail.com.

Slotermeer

Elk jaar komen bewoners van Geuzenveld en Slotermeer samen rond het Vrijheidscarillon en de vlaggenmast op Plein ´40 -´45. Zij herdenken de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Na aankomst van de Herdenkingsloop volgt een toespraak. Voor meer informatie over het programma kijk op de website www.4en5mei.amsterdam.nl.

 

Sloterplas

Het 4/5 mei comité Osdorp organiseert aan de Sloterplas (tegenover de Meervaart) de jaarlijkse Dodenherdenking. Bij de opening van de herdenking spreekt locoburgemeester Simone Kukenheim en de 4 mei rede wordt uitgesproken door oud-minister. tweede kamerlid Lilianne Ploumen. De herdenking start om 19.30 uur. Voor meer informatie kunt u bellen naar 020 619 03 01 of mail naar herdenkingscomiteodorp@kpnmail.nl

Osdorperweg

Om 19.30 uur komen bewoners bij elkaar bij de school op de hoek van de Lutkemeerweg en de Osdorperweg. Om 19.45 uur start de herdenkingsplechtigheid aan het monument op de Osdorperweg. Voor meer informatie over het programma kijk op de website www.4en5mei.amsterdam.nl.

 

Joop Wortmanplein in de Aker

Op 4 mei vindt er ook weer een herdenking plaats bij het Verzetsmonument op het Joop Woortmanplein, tegenover de Trijn Hullemanlaan 69. Voorafgaand aan de Herdenking is er een Stille Tocht vanaf Huis van de Wijk De Aker aan de Noorderakerweg 2 (start om 19.00 uur). Op het Joop Woortmanplein zal een kort programma plaatsvinden. Bel voor meer informatie naar Lion 06 28 63 92 14 of mail lion@eigenwijks.nl.

 

Geuzenveld

Om 19.45 uur bent u van harte welkom om aanwezig te zijn bij de herdenking bij het monument Elias-Verkuyl-Verkuyl aan de Haarlemmerweg. Matthijs Verkuyl, zijn zoon Hendrik Verkuyl en Pieter Elias zijn op 15 december 1944 doodgeschoten op deze plek.

Voorafgaand aan de herdenking lopen buurtgenoten, ouders, kinderen en leerkrachten van basisschool Veerkracht in een stoet naar het monument. Kinderen van basisschool Veerkracht leggen bij het monument een bloemstuk, herdenken samen met buurtgenoten de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en staan stil bij oorlog en geweld in de wereld. Voor meer informatie over het programma kijk op de website www.4en5mei.amsterdam.nl.

Website: Vensterwerk