De Marokkaanse Opstand - 20 jaar later...

 Meet up web 2

Meet up web 2

Op 23 april 1998 was de Amsterdamse wijk Overtoomse Veld het toneel van een opstand van Marokkaanse jongeren en vaders. Voor het geschiedenisprogramma Andere Tijden (NTR/VPRO) aanleiding tot het maken van de documentaire De Marokkaanse Opstand. Op maandag 23 april 2018, exact 20 jaar na dato, vindt een MEET UP plaats in Theater de Meervaart. Hoe staat het ervoor in Amsterdam Nieuw-West exact 20 jaar na de rellen die een negatief stempel drukte op het August Allebéplein en het hele stadsdeel?

Iedereen zag het aankomen maar niemand kon het voorkomen: de rellen in de Amsterdamse wijk Overtoomse Veld, nu precies twintig jaar geleden. In Andere Tijden kijken buurtbewoners terug op de problemen in hun wijk, die al snel het imago kreeg van een ‘Marokkaanse probleemwijk’.

De rellen waren het startpunt van een nieuwe aanpak van de problemen, door de inzet van buurtvaders, zelforganisaties, idealisme en doorzettingsvermogen. Hoe kijken bewoners, jongeren(werkers), politie, vaders, politici en onderzoekers terug op de ‘rellen’? Is er naar de bewoners geluisterd? Zijn de oorzaken voor de onvrede nu weggenomen of zijn er nog steeds problemen?

Tijdens de Meet Up in Theater de Meervaart praten we door waar de uitzending stopt, geven we tegenkleur aan het perspectief van de makers en discussiëren we over de toekomst. De avond kent een gevarieerd programma met uiteraard de vertoning van de documentaire, interessante sprekers, luchtige muziek en een gesprek met het publiek. Met jongerenwerkers van toen en nu, socioloog Jan Dirk de Jong, oud-commissaris Joop van Riessen, onderzoeker en docent CMV Sebastian Abdallah, Fatima Elatik, Abderrahim Arrihani, oud-stadsdeelvoorzitter Norbert Krijnen e.a..

Gespreksleider: Dick Glastra van Loon (directeur Eigenwijks)
Toegang is gratis. Wel graag reserveren via www.meervaart.nl om zeker te zijn van een plek.

De Meet Up is een coproductie van Andere Tijden, Theater de Meervaart en Eigenwijks.

 

Website: Vensterwerk